Tips

Bränslefilter/vattenseparator  

Ett ordentligt bränslefilter är att rekommendera på alla båtar men ett måste på båtar med fasttank. Filtret samlar upp skräp och upp till 98.8% av vattnet. Om filtret blir fyll till hälften med vatten fungerar det inte mera och börjar släppa igenom vattnet. Filterpatronen bör bytas till varje säsong. Finns i filtreingstäthet på 10-28 micromillimeter där 10 fodras för motorer med bränsleinsprutning (EFi) och förgasarmotorer klarar sig med 28.

Filter
   
Orenheter i bensinen  

dvs. vatten och skräp, allt från muld, sand till  flugor. Bensinen kommer nog helt ren från tillverkaren men under tankningen, transporter med kanistrar, från tratten och när man öppnar tankkorken.
Tyvärr förekommer det också att man kan få vatten på marinstationen.

Bilden till vänster är en av våra vinterförvaringskunder som jag ifjol rengjorde tanken. Detta har samlats under sommaren trorts att han bara kört ca 20 h. 2004 hade 84 % av kunderna rosk i tankarna efter en sommar, om det inte fixas leder det småningom till problem och större kostnader.

Vad göra?  Försiktighet vid tankning kolla att allt är rent. Putsa tanken årligen och putsa/byte bensinfilter i båten och i motorn.